جدال بر سر غذا خوردن


یکی از بزرگ ترین مشکلات تربیت فرزند این است که والدین تا آنجا که می توانند در مورد رفتارهای بد کودک، روش غریزی به کار می برند. به این صورت که اگر مثلا فرزند هنگام غذا خوردن مودب است، و خود را کثیف نمی کند، احتمالا والدین هیچ تعبیر و تفسیری برایش نمی کنند، اما اگر کودک بشقاب غذا را وارونه کند؛ والدین بلافاصله از خود واکنش نشان می دهند. واقعا ارزشمند تر از آن است که سعی کنید که همانگونه که رفتارهای بد کودک را نکوهش می کنید و مورد انتقاد قرار می دهید، از رفتارهای خوب او هم ستایش کنید.

مشکلات غذا خوردن در بچه ها

نوع غذا، روش غذا خوردن و اوقات غذا خوردن بچه ها، می تواند عمده ترین دلایل فشار روانی والدین باشد. پدر یا مادری نیست که گاهی اوقات برای خوردن یا نخوردن فرزندش نگران نشده باشد. به عنوان منشا نگرانی، ناامیدی، ناکامی، احساس گناه و ناراحتی والدین، تقریبا هیچ چیز به پای مشکلات غذا خوردن بچه ها نمی رسد. به طور کلی، والدین این را خوب می فهمند که غذا خوردن بی دردسر بچه ها واقعا چه نعمتی است. اما وقتی مسئله غذا خوردن بچه شما را نگران می کند. واقعا لازم است تا دقیقا مشخص کنید از کدام رفتار او نگران شده اید. شاید بگویید اینکه آسان است، خوب معلوم است او غذا نمی خورد. اما آنچه این قدر شما را ناراحت می کند واقعا غذا نخوردن بچه است؟ممکن است نگران آسیب دیدن او شوید. شاید نگران این باشید که بچه شما مشکلی داشته باشد یا احتمال دارد که نگران جنبه های انضباطی تربیت فرزند خود باشید، نه خوردن آنچه قرار است که او بخورد.

با بررسی دو مورد کار را شروع کنید

اول، وزن و قد فرزندتان را به طور صحیح اندازه گیری کنیدو اندازه ها را در جدول خاصی که به همین منظور رسم می کنید یادداشت کنید. اگر دریافتید که روند رشد او در مجموع طبیعی است، پس معلوم می شود که تغذیه او از جایی تامین می شود. از این طریق نگرانی عمده شما برطرف می شود.

دوم ، دقیقا معین کنید که فرزند شما در طول روز چه چیزهایی می خورد. ساده ترین پاسخ به این مشکل تهیه فهرستی از غذای روزانه کودک است. طی دو هفته آنچه را که فرزندتان می خورد به طور کامل ثبت کنید. به این ترتیب خواهید دید که چرا فرزند شما به خوبی و بدون مشکل جدی رشد می کند.

جدال بر سر غذا خوردن

دلیل عمده نگرانی والدین درباره وضع غذا خوردن کودکان نظم است. با این حال، بهتر است بدانید، هرگز با اصرار شما بر خوردن غذایی که فرزندتان دوست ندارد برنده این جدال نخواهید بود. مگر نه اینکه غذا خوردن امر لذت بخشی است، اما پدر و مادری که نگران هستند، به سادگی سر فرزند خود آنقدر غر می زنند که هر وعده غذایش را حتما تمام کند و اضطراب ناشی از این غر زدن ها باعث می شود تا لذت غذا خوردن برای کودک جایش را به اضطراب و تنش بدهد. خودتان به خوبی می دانید که اضطراب که چگونه اشتها را کور می کند. اگر شما واقعا درباره چیزی نگران و مضطرب باشید، احتمال بیشتری دارد که غذای خود را ناتمام بگذارید. در مورد بچه ها هم همینطور است. کودکی که هنگام غذا خوردن مضطرب است، به احتمال زیاد به اندازه کافی غذا نمی خورد، بنابراین احتمال بیشتری دارد که بین وعده های غذا شیرینی و تنقلات طلب کند. این کار او باعث نق زدن بیشتر والدین می شود و این دور باطل ادامه پیدا می کند. اگر کمی درباره آن فکر کنید، می بینید که دور باطل بسیار روشن است.

بنابراین با اینکه به نظر غیر ممکن می رسد، سعی کنید هنگام غذا خوردن آرامش خود را حفظ کنید. از غذا خوردن با یکدیگر لذت ببرید، زیرا فواید بی شماری هم برای شما و هم برای فرزندانتان در بر خواهد داشت.

لقمه های کوچک

یکی دیگر از علل مربوط به مشکل غذا نخوردن در کودکان این است که بسیاری از والدین مقدار غذایی را که هر بار به کودک می دهند، خیلی زیاد است و به همین دلیل، کودک غذایش را ناتمام می گذارد و موجب نگرانی والدین می شود. بهتر است در هر وعده غذای کمی برای فرزند خود بکشید و پس از خوردن از وی سوال کنید که غذای بیشتری می خواهد یا نه و اگر باز هم میل داشت دوباره به او غذا بدهید.

مکان غذا خوردن

حتما سعی کنید غذا خوردن را حتما به یک یا دو اتاق محدود کنید که معمولا آشپزخانه یا اتاق ناهارخوری است.

چند نکته مهم درباره غذا نخوردن بچه ها

  • دقیقا معین کنید که نگرانی شما از چیست. ممکن است تنها با مشخص شدن دقیق علت نگرانی و امتحان آن، خود به خود برطرف شود.
  • همیشه کمتر از آن مقدار که فکر می کنید بچه غذا می خورد به او بدهید، نه بیشتر.
  • هنگام خوردن غذا عجله نکنید و سر بچه غر نزنید.
  • برنامه غذایی داشته باشید. شاید نتایج جالبی برایتان داشته باشد.
  • سعی کنید تا غذا در یک وقت معین همیشگی میل شود.
  • درباره ترتیب غذا خوردن فرزندتان به روش خودش نگران نباشید.
  • غذایی را که می دانید بچه شما دوست ندارد به او ندهید.
  • از دادن نوشیئنی زیاد همراه غذا خودداری کنید. چون ممکن است جایی برای غذا نماند.
  • از همه مهم تر، حتما سعی کنید که هنگام غذا خوردن فضای دلپذیری ایجاد کنید، هر چه کمتر بحث کنید و بر سر هم فریاد بزنید، موضوع کمتری برای بحث و فریاد وجود خواهد داشت.

منبع: فرزند پروری بی دغدغه، دکتر دیوید هسلم، ترجمه محمد قربانی.

فهرست